Gemiva Webwinkel voor Roparun

het verhaal van de makers van de memoblokken

Deze keer praten we met de makers van het houten memoblok, een duurzaam en inmiddels vertrouwd product in de Gemiva Webwinkel.  En deze maand is er een bijzondere editie te koop: de opbrengst hiervan gaat naar RoparunOp meerdere ateliers van Variant werken de makers samen aan 1 product. Arie (Variant werkgroep Perspectief), Elles (Variant Koetshuis), Miranda (Variant textielatelier Van Katoen) en Fiona (Variant Johannes Vermeerstraat) vertellen hier hun verhaal.

Elles (foto) Ik werk nu 5 jaar bij Variant. Ik snij het papier en maak gaatjes erin. Ik vind het fijn werk. Het is fijn dat ik het goed kan. Ik ontdekte heel snel hoe ik moest werken met de snijmachine. Ik word er gelukkig van dat het er mooi verzorgd uitziet. Het snijwerk wissel ik af met het nakijken van wat andere mensen hebben gemaakt. Sommige mensen kunnen niet goed zien. Dan controleer ik of er geen slordige of scheve blaadjes zijn.

Het papier is afgekeurd postpapier van Gemiva. Zo wordt restmateriaal hergebruikt voor dit product.

Om rustig te werken luister ik tijdens het werk naar rustige muziek, met oordopjes of met een koptelefoon. Wat een goeie tip voor andere makers, Elles! Hoe vind je het om mee te doen aan Roparun?

Ik vind het heel goed om voor zieke mensen iets te doen. Mijn vader is ook ziek en wordt niet meer beter. Ja... het is belangrijk om zieke mensen te helpen.Ik vind het ook fijn om straks dit interview aan mijn familie en vrienden te laten lezen. Dan kunnen zij meelezen hoe ik me erbij voel. Heel bijzonder vind ik het.

Arie Ik maak de houten blokjes. Het hout wordt hier afgeleverd. Het is gebruikt hout, dus een duurzaam product.

Vroeger heb ik in de bagger gezeten. Ik heb altijd al met mijn handen gewerkt. Maar nu kan ik niet meer met machines werken.  Ik zaag de blokjes met de hand en dan schuur ik ze. Per dag maak ik er zo’n 10 tot 15.  Ik doe rustig aan hoor, ik werk alleen in de ochtend. Ik maak ook houten kalenders. Ik werk niet in de winkel, ik heb hier wel mijn eigen plekkie. We hebben een leuk team en ik vind het hier gezellig. Goed dat de Gemiva Webwinkel meedoet met Roparun. Voor een goed doel, prima toch!

Fiona Ik werk al jaren met de memoblokjes. Ik plak er een sticker op en dan vul ik de beugel op het blok met blaadjesDe beugels op het blok zijn voornamelijk afkomstig uit afgedankte ordners. Ook dit onderdeel van het product is dus duurzaam. Het lastige is als de gaatjes niet goed zitten. Of als ik teveel blaadjes tegelijk wil vullen. Je hebt er geduld voor nodig! Het leukste is als het af is. Wanneer ik het voorblad erop doe, dan zie je hoe het is geworden.

Miranda (foto) Ik maak de letters met plottermachine. Het is een Engels programma, Magic Touch, waarmee ik 1,5 geleden - met Els (begeleider) - heb leren werken. Zo plotter ik de tekst voor de memoblokjes, maar ook voor de geboortestoel, die in de Gemiva Webwinkel te koop is. Andere makers plakken de tekst dan weer op.

 Wat vind je zo leuk aan het werk?

Dat ik steeds meer mag uitvogelen. Laatst was ik in Benidorm op vakantie. Toen heb ik een mooie foto gemaakt van een dolfijn. Deze foto ga ik nu geschikt maken als afbeelding op een stoel. Ik ga de dolfijn plotteren! Wow Miranda, wat een gaaf idee om dit zo te kunnen toepassen! 

Zodra het gaat over de opbrengst van de memoblokken, veert Miranda op. Roparun. Daar weet ik alles van. Jaren geleden was ik vrijwilliger op een rommelmarkt in Papendrecht. Ik kende daar ook een familie, die geld inzamelde voor Roparun. Een van de familieleden is inmiddels overleden.

 Nog steeds volg ik team 180, het team Gemiva dat voor Roparun geld ophaalt.

Het is voor een onwijs goed doel. Dus iedereen moet een memoblok kopen?

Ja, daar komt het eigenlijk wel op neer, knikt Miranda beslist.